Karakterisasi Sabut Siwalan (Borassus flabellifer) dan Kulit Pisang Raja (Musa paradisiaca var. Raja) dalam Proses Produksi Pembuatan Bioetanol

  • Chandra Nur Fariha Politeknik Perkapalan Negeri Surabaya
  • Adhi Setiawan Politeknik Perkapalan Negeri Surabaya
  • Tarikh Azis Ramadani Politeknik Perkapalan Negeri Surabaya
Keywords: bioethanol, fermentation, yeast, banana king peel, palmera palm fiber

Abstract

Palmera palm fiber (Borassus flabellifer) and banana peels (Musa paradisiaca var. Raja) are agricultural wastes that have high cellulose content. Utilization of Palmera palm fiber waste and banana peels as animal feed or organic waste. This waste can be used as raw material for making bioethanol which has a better selling point. This study aims to determine the characteristics of Palmera palm fiber and banana peels in the process of making bioethanol. The process of making bioethanol is consists of a fermentation process and batch distillation process. SEM results there is a morphological change from Palmera palm fiber (Borassus flabellifer) and banana peel (Musa paradisiaca var. Raja) before the delignification process and after the delignification process. Analysis using FTIR proved that the palmera palm fiber and banana peel before delignification contained O-H, C-O functional groups. and C-H so of these raw materials have the potential to produce ethanol. Ethanol content was measured using Gas Chromatography (GC) and an ethanol content of 1.011% was obtained.

References

Anugrah, R., Efri M., Selly H. P., and Tri Y. (2020). Karakterisasi Bioetanol Tandan Kosong Kelapa dengan Metode Pemurnian Adsorpsi (Adsorpsi menggunakan Adsorben Zeolit). Jurnal Industri Pertanian. Vol. 02 No. 02 pp. 113-123

Badan Pusat Statistika (2018). Kabupaten Tuban Dalam Angka 2018. Tuban: BPS Kabupaten Tuban

Dewati, Retno (2010). Kinetika Reaksi Pembuatan Asam Oksalat dari Sabut Siwalan dengan Oksidator H2O2. Jurnal Penelitian Ilmu Teknik. Vol. 10 No. 1 pp. 29-37

Pusat Data dan Sistem Informasi Pertanian Kementrian Pertanian (2016) Outlook Komoditas Pisang 2016. ISSN: 1907-1507 pp. 41

Anhwange, B., Ugye T., and T. Nyiaatagher (2009). Chemical Composition of Musa Sapientum (Banana) Peels. Electronic Journal Of Environmental, Agricultural, And Food Chemistry. Vol. 8 No. 6 pp. 437-442

Reddy, O. K., Shukla M., Uma M. C., and Varada R. A. (2012) Mechanical and Physical Characterization of Sodium Hydroxide Treated Borassus Fruit Fibers. Journal of Forestry Research. Vol. 23 No. 4 pp. 667-674

Gabriel, A. A. and Yunita S. M. (2019). Pemanfaatan Limbah Perkebunan Siwalan (Borassus flabellifer) untuk Produksi Paper Kratf. Jurnal Teknologi dan Industri Pertanian Indonesia. Vol. 11 No. 01 pp. 1-5

Asih, S. (2013). Thesis: Produksi Bioetanol dari Kulit Pisang melalui Hidrolisis Asam Sulfat. Program Pasca Sarjana Magister Teknologi Industri Pertanian UNILA, Bandar Lampung

Ramadhana, H. (2019). Skripsi : Pemanfaatan Limbah Kulit Pisang (Musa textila) menjadi Karbon Aktif sebagai Kapasitansi Elektroda Kapasitor. Jurusan Kimia Fakultas Sains dan Teknologi UIN Alauddin Makassar

Suarsa, I W. (2016). Analisis Gugus Fungsi pada Bensin dengan Spektrofotometri Infra Merah. Jurusan Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Udayana

Putri, C. N., and Budi U. (2017). Pembuatan Bioetanol dengan Cara Hidrolisis Menggunakan Kertas Koran Bekas serta Pemurnian Menggunakan Agen Pengering (MgSO4, Na2SO4, dan CaCl2). Jurnal Cis-Trans. Vol. 1 No. 1 pp. 10-15

Sundari, M. T., and Ramesh, A. (2012). Isolasi and Characterization of Cellulose Nanofibers from the Aquatic Weed Water Hyacinth-Eichhornia crassipes. Carbohydrate

Gunam, I. B., K. Buda, I. M. Y. S. Guna (2010). Pengaruh Perlakuan Delignifikasi dengan Larutan NaOH dengan Konsentrasi Substrat Jerami Padi terhadap Produksi Enzim Selulase dari Aspergillus Niger NRRL A-II, 264. Jurnal Biologi. Vol. 14 pp. 55-61

Ni’mah, L., Angga A., dan M. Zainuddin (2015). Pembuatan Bioetanol dari Limbah Serat Kelapa Sawit Melalui Proses Pretreatment, Hidrolisis Asam dan Fermentasi Menggunakan Ragi Tape. Jurnal Teknik, Vol. 16 No. 2 pp. 227-242

Hikmah, H. N. F., M. Noor and Meilana D. P. (2019). Bioetanol Hasil Fermentasi Kulit Pisang Kepok (Musa paradisiaca) dengan Variasi Ragi melalui Hidrolisis Asam Sulfat. Enviro Scienteat. Vol. 15 No. 2 pp. 195-203

Sukowati, A., Sutikno, and Samsul R. (2014). Produksi Bioetanol dari Kulit Pisang Melalui Hidrolisis Asam Sulfat. Jurnal Teknologi dan Industri Hasil Pertanian. Vol. 19 No.3 pp. 274-288

Published
2020-10-17